Duurzaamheid en MVO - Hooge Vuursche
  • Unieke

    Locatie

    In

    Het groen

  • Unieke

    Locatie

    In

    Het groen

  • Unieke

    Locatie

    In

    Het groen

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het eerlijke verhaal…

Bij Hooge Vuursche geloven we dat een evenement pas echt inspirerend is als het ook een positieve impact heeft op de wereld om ons heen. We vertellen je daarover graag het eerlijke verhaal: We zijn goed op weg, maar het kan nog beter. Daarom blijven we stappen zetten.

Voedselverspilling

Eten is om te eten. Niet om weg te gooien. Dat is doodzonde. In het verleden brachten we overgebleven voedsel naar het nabij gelegen verzorgingshuis, maar dat mag niet meer in verband met strenge regelgeving voor kwetsbare mensen. Maar de lunch die overblijft wordt niet weg gegooid. Ons personeel moet iets langer met een knorrende maag doorwerken, maar rond 13:30 eten we gezamenlijk wat er over is van de lunch voor de gasten.

Omdat we van tevoren weten hoeveel gasten er komen en we weten wat ze gaan eten, kunnen we daarop heel gericht inkopen. Daarnaast hebben we slimme “menu-engineering” toegepast waardoor ingrediënten te gebruiken zijn voor verschillende dinervormen, zoals BBQ, walking dinner of fingerfood en bieden we op verzoek vegetarische of veganistische alternatieven aan. Waar het kan bereiden we ter plekke “on-demand”, zodat we een goede inschatting kunnen maken van de benodigde hoeveelheden. Op de reactie “er was maar net genoeg eten” is ons antwoord: “Ja, goed hè?”

Afvalscheiding

Wij doen er alles aan om ons afval zo goed mogelijk te scheiden. Glas, papier, restafval en vet wordt gescheiden. In het verleden hadden we ook nog een “schillenboer” die het snijafval en etensresten apart kwam ophalen voor de varkens, maar door stengere Europese regelgeving mag dat niet meer.

No-show

Maar voedselverspilling is ook iets van ons samen. No-show van deelnemers aan een event is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. Als klant heb jij ook een belangrijke rol in het voorkomen ervan. Samen een goede inschatting maken van het aantal gasten is daarbij van belang. Bijkomend voordeel is het voorkomen van onnodige kosten van no-show voor jullie als klant.  Lees hier onze blog met een aantal praktische tips om deze no-show te beperken.

Leveranciers

Onze leveranciers kiezen wij uit op duurzaamheid. Daarin kiezen we bewust zo veel mogelijk voor leveranciers uit de regio. We werken graag met biologische ingrediënten en houden rekening met de seizoenen. Aardbeien eet je niet in de winter en hert niet in de zomer. Eerlijk en heerlijk! Je proeft het verschil. Zo serveren wij uitsluitend duurzame vis en houden rekening met dierenwelzijn. Het mes snijdt aan 2 kanten: Het dier heeft een beter leven gehad en jij proeft de natuur! Dat kost allemaal iets meer, maar dan weet je wel zeker dat je verantwoorde en gezonde voeding hebt, met de smaak zoals het bedoeld was. Met minimaal transport door het bundelen van bestellingen en aangeleverd in herbruikbare materialen, dus geen single-use plastics etc.

Duurzaam cultureel erfgoed

Met haar exploitatie maakt Kasteel De Hooge Vuursche natuurbeleving en instandhouding van het rijksmonument mogelijk. Rust, ruimte en groen zijn volop aanwezig. In combinatie met passie voor gastvrijheid maakt dit bijeenkomsten inspirerend en succesvol. Kasteel De Hooge Vuursche geeft dit Cultureel erfgoed met een rijke historie een nieuw leven.

Historische landhuizen en kastelen met een geschiedenis die soms terug gaat tot de middeleeuwen, vormen als geen ander het tastbare symbool van duurzaamheid. Waar een gemiddeld kantoorpand na enkele decennia alweer gesloopt wordt om plaats te maken voor een nieuw pand, zijn onze monumentale panden bij uitstek duurzaam door de levensduur ervan. En dat weegt ruimschoots op tegen de beperking die dit soort panden soms met zich meebrengen.

Meer dan C02 neutraal

Wij onderhouden 19 hectare natuur op onze landgoederen. Daar wordt door deze natuur meer CO2 opgenomen dan dat er uitgestoten wordt door de exploitatie. Daarmee zijn we letterlijk beschouwd meer dan CO2-neutraal. Daarin berusten we natuurlijk niet, dat is te makkelijk. Natuurlijk willen we onze footprint nog verder verlagen.

Van het gas af

Dat is helaas een onmogelijke opgave in onze panden. Er is veel winst te behalen met isolatie, maar er zijn ook teveel beperkingen waardoor hoge temperatuur verwarming deels onontkoombaar is. Uiteraard gebruiken wij al jaren uitsluitend groene stroom en de ontwikkelingen in hybride oplossingen gaan razendsnel waardoor momenteel de technieken toereikend zijn voor ons om te gaan investeren in deze duurzame oplossing.

Alle kleine beetjes helpen

Daarom hebben we ecologische schoonmaakmiddelen voor housekeeping, bijna overal Led lampen en  proberen we ons gedrag te verbeteren door educatie en bewustwording van onze medewerkers. In ons vak staat de voordeur altijd open. Gastvrijheid zit in ons DNA. Het geeft een welkom gevoel, maar de warmte zijn we er ook mee kwijt. Kortom: een dilemma tussen gastvrijheid en duurzaam gedrag. Maar…, we doen ons best.

Maatschappelijke verantwoord ondernemen

Het is een attitude. Het speelt al jaren een centrale rol in onze bedrijfsvoering. Het gaat om de fundamentele vraag hoe je met je mensen en je omgeving omgaat. Het zit in je om dat op een duurzame manier te doen of niet.

Monumentale erfgoedlocatie met karakter

Zeer duurzaam en 100% CO2 neutraal!

Bevlogen medewerkers werken met passie