6 tips voor gesprek met collega die andere mening heeft - Hooge Vuursche
 • Verbind je team

  Trainen

  Vergaderen

  Buiten

  Binnen

 • Verbind je team

  Vergaderen

  Trainen

  Buiten

  Binnen

 • Verbind je team

  Vergaderen

  Trainen

  Buiten

  Binnen

6 Tips voor gesprek met een collega die een andere mening heeft

Wanneer je het niet eens bent met een collega, kan dit voor spanningen op de werkvloer zorgen. Het is daarom belangrijk om te leren luisteren en de mening van anderen te respecteren. Zelfs als je het er niet mee eens bent. In dit artikel geven we je een paar tips voor het respecteren en accepteren van de mening van anderen.

1. Luister met een open-mind

Het is gebruikelijk dat mensen proberen het argument te ‘winnen’ wanneer ze iemand tegenkomen die een andere mening heeft. Dit kan leiden tot vijandigheid en spanning, wat natuurlijk niet de meest productieve benadering is. Probeer de dialoog aan te gaan in plaats van agressief en defensief te worden als je van mening verschilt. Er zal vast een reden zijn waarom ze zich zo voelen, dus probeer die waarheid te ontdekken. Dat je naar ze luistert, betekent niet dat je het met ze eens moet zijn. Maar het toont wel respect en jouw bereidheid om naar hun standpunt te luisteren.

```

2. Waardeer diversiteit

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen op de werkplek verschillende achtergronden, culturen en persoonlijke en professionele ervaringen heeft. Er valt veel te winnen door naar anderen te luisteren en je mening te delen. Zo laat je je collega’s niet alleen weten dat je hun gevoelens en meningen waardeert, maar het kan ook je ogen openen voor een nieuw perspectief.

3. Denk na voordat je wat zegt

Het klinkt als het advies dat je moeder je als kind gaf, maar het is echt heel krachtig. Als je onmiddellijk reageert door iemands mening in diskrediet te brengen, dan kan dit de werkrelatie aantasten. Verwerk liever de informatie en denk echt na over wat de andere persoon heeft gezegd voordat je reageert. Als je je emoties in de weg laat staan, draag je bij aan vijandigheid op de werkvloer.

```

5. Probeer gemeenschappelijke grond te vinden

Het lijkt in eerste instantie misschien onmogelijk om de geldigheid van het argument van iemand anders te erkennen, maar als professionele volwassenen moeten we de meningen van anderen kunnen waarderen en respecteren. Probeer feiten te gebruiken, geen emoties, om iets te vinden waar jullie het allebei over eens zijn en leg dan rustig je redenering uit.

6. Plaats jezelf in hun schoenen

Een goede manier om te voorkomen dat je meteen in de verdediging schiet, is door je voor te stellen hoe jij je zou voelen als je een mening zou uiten en iemand je daarom zou veroordelen. Net zoals je niet wilt worden aangevallen om je mening, moet je anderen ook niet aanvallen of veroordelen. Wanneer je merkt dat je onverdraagzaam bent ten opzichte van de mening van iemand anders, onthoud dan deze regel en toon hem of haar dezelfde beleefdheid als jezelf zou verwachten.

Meer weten?

Wil je met je collega’s samenkomen op één van onze locaties?  Stuur een mail naar info@eventcompany.nl en wij sturen je meer informatie over de mogelijkheden

``` ```
```

Zeer duurzaam en 100% CO2 neutraal!

Bevlogen medewerkers met passie voor het vak

Verrassend goede culinaire invulling uit eigen keuken